maandag 20 januari 2014

Novio Volta voor Nijmeegse Energie

We leven momenteel in een tijd waarin er steeds meer mensen genoeg krijgen van de invloed van grote bedrijven en banken. In een dergelijk klimaat kunnen bepaalde ideeën van grotere zelfredzaamheid meer kans krijgen om te groeien. Laatst was ik aanwezig bij een ledenvergadering voor het project Windpark Nijmegen (1) en daar was bij de 'rondetafel'-bijeenkomst ook Jola van Dijk, een vertegenwoordiger van Novio Volta (2) aanwezig met een interessante boodschap.

Het nieuwe logo van Novio Volta (2,3)
Jola van Dijk zegt op de voorlopige website van Novio Volta (3):
Op Facebook ontstond een discussie over de vraag hoe een ideale energiemaatschappij er uit zou moeten zien. Conclusie was dat we échte groene stroom willen die lokaal opgewekt wordt en geen gerommel met grijze stroom die groengewassen wordt met certificaten. Een energiemaatschappij die zulke stroom kan leveren, bleek helaas nog niet te bestaan voor inwoners en bedrijven in het Rijk van Nijmegen. Vandaar dit initiatief tot een lokale energiecoöperatie, dat ook al in veel andere gemeenten genomen is. Steeds meer mensen willen zelf kunnen controleren en bewaken waar hun stroom vandaan komt. Bij ons zijn de klanten geen anoniem nummertje. Onze leden zijn zelf de baas,”
Een interessant initiatief dat ik in de toekomst zeker zal blijven volgen. De coöperatie is pas in september 2013 opgestart en als alles volgens plan verloopt vindt de grote publiekscampagne plaats in maart 2014. Ik ben wel benieuwd naar de andere gemeenten waar ook gewerkt wordt met lokale energiecoöperaties.

NOTEN
(1) http://www.windparknijmegen.nl/
(2) http://us3.campaign-archive1.com/?u=c3348cd885435d3f8751a6b04&id=719b53c7cf&e=0523c88f6c
(3) http://www.noviovolta.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten